Als je goed om je heen kijkt dan zie je vanzelf een heleboel producten gemaakt van kunststof. En veel van deze kunststof producten zijn gemaakt door Spuitgieten. Spuitgieten is namelijk een veel gebruikte vormgevingstechniek bij kunststof onderdelen. Ga je als ontwerper aan de slag met spuitgieten dan geeft je dat veel meer vrijheid in de vormgeving. Daarnaast is spuitgieten een veel sneller productieproces dan andere productieprocessen. Wat is spuitgieten nu precies en hoe gaat het in z’n werk?

 

Een aantal productietechnieken voor het bewerken van kunststof

Vaak worden kunststof halffabricaten bewerkt door het frezen en draaien. Dit is een totaal andere techniek dan bij kunststof spuitgieten. Je hebt bij frezen en draai vaak te maken met een kleine hoeveelheid aan oplages en je hebt als ontwerper en zeer beperkte vormvrijheid. En je hebt relatief veel materiaal verlies. Dit is heel anders bij het proces van spuitgieten. Heb je het over kunststof spuitgieten dan gaat het over grote aantallen geproduceerd in een korte tijd, ook wel massaproductie genoemd.

 

Hoe gaat het spuitgietproces precies in z’n werk?

Het proces van spuitgieten ziet er als volgt uit. Er worden kunststof korrels in een speciale trechter gestopt. Hierna wordt het via een verwarmde schroef in een mal of matrijs gedrukt. In de mal of matrijs vind je allerlei koelkanalen, uitstoot pennen en schuiven om het product uit de mal of matrijs te drukken. Er zijn diverse verschillende soorten kunststoffen te vinden en elk heeft zo’n z’n eigen soort eigenschappen. Wil je je kunststof product uit de mal halen dan is het zaak om aan het ontwerp altijd lossing toe te passen. Doe je dit niet dan krijg je het product niet uit de mal of matrijs.

 

Een ontwerper moet met veel dingen rekening houden tijdens het spuitgietproces
Ben je eenmaal aan het spuitgieten dan spreekt men ook wel over cyclustijden. De cyclustijd wordt bepaald door de tijd die de mal of matrijs nodig heeft om te kunnen afkoelen. Heb je te maken met een dikke wanddikte dan is het vanzelfsprekend dat het meer tijd nodig heeft om af te koelen. Dat is dus anders als je te maken hebt met een dunne wanddikte. Koelt het product té snel dan kan het product extreem gaan krimpen. Dit resulteert in een vervormd product. Dit valt op te lossen met koelen, maar door de langere cyclustijd krijg je wel een hogere kostprijs. Soms kan een rib toevoegen daarbij helpen. Een ontwerper moet tijdens dit proces met veel dingen rekening houden wanneer er gebruik wordt gemaakt van het spuitgietproces.