Steeds meer 3D printers zijn vandaag de dag uitgerust om met twee soorten kleuren of materialen te printen. Over het algemeen is de 3D printer in dit geval uitgerust met een Dual Extruder, maar welke twee varianten zijn er en welke is de beste?

Wat is een Dual Extruder?

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn twee soorten Dual Extruder 3D printers, de ene is afhankelijk en de andere is een onafhankelijk type. De Independent Dual Extruder 3D printer wordt ook wel een IDEX printer genoemd. Dus wat is het verschil tussen deze twee 3D-printers en wat zijn de voordelen van elk?

Independent Dual Extruder 3D Printer / IDEX 3D Printer

De Independent Dual Extruder 3D printer maakt gebruik van een technologie waarmee twee afzonderlijke printkoppen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Allereerst stellen de twee onafhankelijke printkoppen de 3D printer in staat om meer functies te bereiken en onafhankelijke bewerkingen uit te voeren zonder elkaar te storen.

Verdubbel de printobjecten in één printtijd met behoud van printkwaliteit. Het biedt gebruikers ook meer vrijheid bij het ontwerpen van modellen en meer toepassingen. Dus wat zijn de voordelen van een IDEX 3D printer?

  1. Twee onafhankelijke printkoppen
    Zoals meteen al opvalt is een IDEX printer uitgerust met twee printkoppen. Ook als je maar een model met één kleur wil printen, kan er met slechts één printkop geprint worden. De tweede printkop staat dan vervolgens in een inactieve toestand aan de zijkant.
  2. Spiegelen of kopiëren
    Omdat beide printkoppen onafhankelijk zijn, kunnen ze ieder een apart onderdeel printen. Dit kan zowel een gespiegeld of een identiek onderdeel zijn. Hierdoor wordt de printtijd aanzienlijk verkort t.o.v. een conventionele 3D printer.
  3. Tweekleurig printen
    Met de mogelijkheid van twee printkoppen kan er gewerkt worden met twee soorten kleuren. Hierdoor kunnen modellen visueel aantrekkelijker gemaakt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dependent Dual Extruder 3D Printer

Een conventioneel Dual Extruder systeem bestaat uit een enkele printkop waar twee extruders in geïntegreerd zijn. Deze extruders kunnen dan ook niet individueel bewegen, waardoor er geen tijdswinst behaald worden worden. Daarnaast is het een aandachtspunt om op te letten dat de twee nozzles naast elkaar niet botsen tegen het eerder geprinte object.