Het is een kwaaltje dat meer voorkomt dan je zou denken. Incontinentie bij ouderen is en blijft een aandoening waar veel mensen last van hebben. Het hoeft echter geen rem te zijn op je leven.
Kies voor een duurzame en gemakkelijke oplossing als het gaat over incontinentie bij ouderen zoals bijvoorbeeld kiezen voor het juiste incontinentiemateriaal. Dat kan helpen om hun discreet en snel te beschermen tegen gebeurlijke ongelukjes.
Het ongemak van incontinentie
Oud worden is onderdeel van het leven. Voor iedereen hoort daar ook het gewone verouderingsproces bij. Dit kan zorgen voor kleine kwaaltjes en fysieke beperkingen waaronder urineverlies of incontinentie. Er zijn echter wel verschillende soorten incontinentie en ook de oorzaak kan een verschillende reden hebben.
De oorzaken van dit ongewenste fenomeen kan verschillen van fysieke tot mentale aandoeningen. Maar ook simpelweg de afwezigheid van een toilet kan de oorzaak zijn. Het is dus eerst en vooral belangrijk om niet meteen een conclusie te trekken.
De verschillende soorten incontinentie
Binnen de incontinentie bestaan er verschillende soorten incontinentie. Allemaal hebben ze een erg specifieke oorzaak en beleving. Door te kijken welk soort incontinentie een persoon heeft kunnen we veel leren over hoe we dit het beste kunnen aanpakken of voorkomen. Een aantal van de meest courante soorten incontinentie zijn:
- Functionele incontinentie: een functioneel probleem met de blaas of de darmen
- Inspannings incontinentie: urineverlies bij hoesten, niezen, lachen of een andere inspanning. Veelal is een verzwakte bekkenbodemspier hier de oorzaak.
- Overloopincontinentie: verlies van urine wanneer de blaas overvol geraakt. Dit komt ook vaak door een slecht functionerende blaasspier.
- Aandrangincontinentie: hier spreken we van een plotse aandrang dat kan leiden tot verlies van enkele druppels urine.
- Gemengde incontinentie: deze vorm beschrijft incontinentie van zowel urine als stoelgang.
- stoelgangincontinentie: het ongewenst verliezen van stoelgang.
- Totale incontinentie: in deze vorm van incontinentie is er geen controle meer over zowel de blaas als de sluitspieren.
Hoe je het leven aangenamer kan maken van ouderen met incontinentie
Wanneer een oudere incontinentie heeft dan is vaak de eerste stap kiezen voor het juiste medisch materiaal. Dit incontinentiemateriaal zorg er voor dat de ouderen terug ongestoord kunnen genieten van hun dag op een discrete manier.
Kies voor materiaal dat goed aansluit en is afgestemd op het soort incontinentie. Dit zorgt voor meer comfort en een zeker gevoel doorheen de dag.