Vocht is een probleem dat vaak voorkomt. Zeker in minder recente gebouwen en woningen is dit vaak aanwezig. Hoewel er heel wat verschillende oorzaken zijn van vochtproblemen is, zien we toch vaak dezelfde oorzaken terugkeren.

In dit artikel bekijken we het meest voorkomende vochtprobleem en hoe je dit het snelste kan oplossen.

Waarom is vochtbestrijding van belang

Vochtbestrijding is belangrijk omdat overmatig vocht schade kan veroorzaken aan de structuur of afwerking van je woning. Het kan leiden tot schimmelvorming, schimmelgroei, rotting en bij verspreiding van vocht op grote oppervlakken, zelfs schade aan het funderings gestel van je woning.

Daarnaast kan schimmel in een woning leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, jeuk, pijn aan de ogen en luchtwegaandoeningen zoals astma. Ook heeft vocht een directe impact op de energiefactuur. Door een hoge luchtvochtigheidsgraad is de lucht moeilijker op te warmen wat zal resulteren in meer stookkosten doorheen de koudere maanden.

Opstijgend vocht komt het vaakst voor

In veel gebouwen is opstijgend vocht de meest voorkomende oorzaak van problemen. Dit is vocht dat van buitenaf, meestal door het grondwater, binnensijpelt in het gebouw via de funderingen zo in de muur. Vaak merk je dit pas op eenmaal er schimmelvorming ontstaat.

Vooral oudere gebouwen met een slechte waterkering hebben last van problemen zoals opstijgend vocht. Vaak zien we dat gebouwen zelfs helemaal geen waterkering hebben. Dit zorgt voor grondwater dat traag in de muur loopt tot er uiteindelijk schimmelvorming ontstaat.

Laat je muren injecteren tegen opstijgend vocht

Heeft jouw woning ook last van opstijgend vocht dan is er een vrij eenvoudige manier waarop een vochtexpert dit kan oplossen. Muren injecteren is een van de meest gebruikte oplossingen. Er worden dan onderaan in de buitenmuur gaten geboord op ongeveer 15 centimeter van elkaar. Deze gaten worden dan geïnjecteerd met een speciale waterafstotende gel. Deze gel zal zich verspreiden in de muur en zorgen voor een membraan.

Dit membraan heeft een waterafstotende eigenschap waardoor de muur terug volledig resistent is tegen opstijgend vocht.

Kies steeds voor professionele hulp bij vochtproblemen. Zo kan u op termijn veel kosten besparen.