Heb je verhuis- of verbouwplannen? Dan komt de vloer vast ook aan bod! Veel mensen denken voor het leggen van een nieuwe vloer wel na over de kleur, het materiaal en de structuur maar vergeten de afwerking. Hoe kun je vloeren netjes afwerken? Vier technieken en de voor- en nadelen!

Vloeren netjes afwerken met plinten

Plinten zijn de meest verkochte vloerafwerking. Ze worden tegen de wand geplaatst, over de kier die tussen de vloer en de muur ontstaat: de deletatievoeg. Vloeren netjes afwerken met plinten heeft als bijkomend voordeel dat de latjes er tevens voor zorgen dat het parket, laminaat of andere vloersoort vast wordt gezet langs de rand. Plinten zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Zo zijn er MDF plinten, hardhouten plinten, stenen plinten en kunststof plinten.

Afwerklijsten

Werken met afwerklijsten is een traditionelere manier. Een afwerklijst is een opstaande houten lijst, die langs de randen van de vloer wordt gelegd. Ze zijn er in verschillende hoogtes, breedtes en diktes. Afwerklijsten van MDF kan ook. Deze zijn zelfklevend. Met de opkomst van plinten, nam de vraag naar afwerklijsten voor de vloer af. Ze worden nu vaak alleen nog gebruikt op plekken waar plinten niet mogelijk zijn: bij dorpels en in kozijnen bijvoorbeeld.

Vloeren netjes afwerken met aluminium profielen

Aluminium profielen zijn overgangsranden voor de vloer. Hiermee kun je elke vloer netjes afwerken: tapijt, laminaat, parket en zelfs PVC! Je kunt aluminium profielen op maat laten maken. De voordelen van aluminium profielen zijn dat ze uit één stuk gemaakt worden, lichtgewicht zijn, geen onderhoud nodig hebben en in elke gewenste vorm kunnen worden gegoten.

Afkitten

Bij PVC vloeren kun je wel voor plinten kiezen, maar het is in principe niet nodig. Als er nog een kleine ruimte is langs de muur, dan kun je PVC vloeren netjes afwerken met kit. Zo ben je verzekerd van een strakke en waterdichte afwerking!