Een verbouwing of renovatie houdt grote werken in. Daarom geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Een andere belangrijke factor om elke verbouwing tot een goed einde te brengen is veiligheid. Lees onze tips over hoe u dat het best aanpakt en waar u nog op moet letten bij een verbouwing of renovatie.

1. Maak een gedetailleerd budget

De financiën zijn natuurlijk erg belangrijk bij een verbouwing. Een goed budget opmaken is niet zo makkelijk, maar wel de moeite waard. Probeer een zo gedetailleerd en nauwkeurig mogelijke schatting te maken. Hou bij het opmaken van uw budget ook rekening met onvoorziene omstandigheden. Het is veel aangenamer om op het einde van de rit wat over te houden dan ergens te moeten besparen. Check tijdens de werken geregeld in om te verzekeren dat je nog op budget zit.

Extra tip: ga zeker na of u in aanmerking komt voor een renovatiepremie!

2. Vergeet de veiligheidscoördinator niet

Bij elke renovatie of verbouwing is een veiligheidscoördinator een must. Niet alleen wettelijk gezien, maar ook voor uzelf heeft zo’n professional op de werf veel meerwaarde. Een veiligheidscoördinator volgt de werf op en verzekert daarbij een optimale veiligheid voor iedereen die er aanwezig is. Later krijgt u een post-interventiedossier met alle belangrijke info over eventuele toekomstige onderhouds- of uitbreidingswerken. Dat dossier is ook belangrijk voor potentiële kopers na u.

3. Handige Harry versus experts

Enerzijds om de kosten te drukken, anderzijds omdat het ook best leuk kan zijn om de handen uit de mouwen te steken, moet u overwegen welke werken door wie moeten worden uitgevoerd. Sommige klusjes kunt u met wat handigheid perfect zelf. Voor andere werken schakelt u beter een professional in. Dat kost initieel meer, maar het bespaart je problemen en dus kosten achteraf. Denk aan een architect en veiligheidscoördinator, maar ook vakmannen zoals elektriciens of dakdekkers.

Extra tip: vraag tijdens het opmaken van het budget voldoende offertes aan.

4. Niet improviseren, wel plannen

We zeiden het al: een voorbereid man (of vrouw) is er twee waard. Maak daarom een planning op. Zo kunt u de werken uitvoeren in een logische volgorde in een realistische tijdsspanne. Ga daarbij ook na of u een vergunning nodig heeft. Zo ja, dan is de eerste stap van uw planning die alvast aanvragen. Een goed plan omvat alle taken en punten waar u op moet letten bij een verbouwing of een renovatie.

5. Hou rekening met de toekomst

Spreekt voor zich, maar wie een woning (deels) verbouwt, doet dat omdat de woning niet aan de huidige eisen voldoet. We bedoelen niet dat u de laatste snufjes moet installeren of nieuwste trends moet volgen. Bij een verbouwing moet allereerst de basis goed zitten. Maar liefst wordt de woning ook wat duurzamer en toekomstgericht. Dat is niet alleen positief voor uw energiekosten nu, maar ook bij een mogelijke verkoop later. Besteed dus ook aandacht aan isolatie, verwarmingsopties, beglazing, … Voor energiebesparende maatregelen kunt u bovendien ook bij renovatie een premie krijgen.