Er zijn verschillende manieren om aluminium weer in de oude staat terug te brengen. Hierdoor krijg je ook meer mogelijkheden. Zo kun je aan de slag met poedercoaten, maar ook met anodiseren. Twee geheel verschillende methoden, die ook met grote verschillen onderling komen. Dalupo is een bedrijf dat deze werkzaamheden voor jou uit kan gaan voeren. Maar wat zijn dan de grootste verschillen tussen beide werkzaamheden? En wat houden beide werkzaamheden dan eigenlijk in? Lees snel verder, zodat je jouw eigen keuze kunt gaan maken.

Een beschermende laag tegen slijtage

Aluminium poedercoaten is een techniek waarbij met een elektrostatische spuit op aluminium wordt gespoten. De poederverf wordt elektrostatisch gemaakt, waardoor deze op het profiel blijft plakken. De laag wordt uitgehard in de oven, waardoor er een hechte laag ontstaat. Deze is krasvast, stootvast en slijtvast. Hier zit het eerste verschil. Bij anodiseren wordt aluminium namelijk in een zwavelzuurbad gelegd. De stroom die hier doorheen geleid wordt, zorgt ervoor dat zuurstof vrijkomt. Een oxidelaag is wat eruit ontstaat en deze wordt aan het einde nog geseald. Hierdoor wordt het aluminium bestand tegen erosie.

De werkzaamheden verschillen van elkaar

Bij poedercoaten worden er altijd meerdere lagen aangebracht. Dit is bij anodiseren niet het geval. Het materiaal wordt namelijk maar een keer in het bad gelegd. Tevens kun je de laag die ontstaat bij anodiseren gebruiken om de poedercoating nog beter te laten hechten. Je kunt dit daarom ook zien als het voorwerk, terwijl poedercoaten juist weer de afwerking kan zijn. Poedercoaten wordt daarbij altijd op een horizontale manier gedaan. Anodiseren kan zowel horizontaal als verticaal. Zo kunnen de werkzaamheden sterk van elkaar verschillen en andere resultaten opleveren.