Verschillende soorten metaal
Metaal is er in heel veel verschillende soorten. Koper is één van de oudste materialen die in de geschiedenis werden gebruikt. Koper heeft als voordeel dat het relatief zacht en dus gemakkelijk te verwerken is. Een opvolger van koper voor gebruiksvoorwerpen en munten was brons. Brons is één van de eerste edelmetalen die je ziet in het gebruik. Door het gebruik van metaal soorten werd er steeds meer mogelijk. Er werd gebruik gemaakt van schaars edelmetaal waarbij je mag denken aan zilver en goud. Daarnaast kwamen er steeds meer legeringen van metaal. Deze legeringen, mengsels van bepaalde metaalsoorten, hebben ieder hun eigen functie. De schaarste van het materiaal bepaalt eigenlijk de waarde ervan. Daarbij is platina de meest schaarse soort.

Metaal voor praktische gebruiksvoorwerpen
Naast de eerder genoemde edelmetalen wordt er in de industrie uiteraard vooral gebruik gemaakt van andere metaalsoorten. Daarbij spelen zaken als roestvorming en het voorkomen hiervan, maar ook het gewicht een belangrijke rol. Gaat het om een metaalsoort die met vocht in aanraking zal gaan komen dan is RVS, ofwel roestvrijstaal, een veel gekozen materiaal. Gaat het om metaal wat vooral licht in het gebruik moet zijn, zoals bijvoorbeeld bij schuifdeuren dan wordt er regelmatig gekozen voor aluminium. INOX is eveneens een metaalsoort die je vaak in huishoudens terug ziet. Het gaat dan om een metaalsoort die onder andere in de keuken wordt gebruikt. Verder wordt metaal voor huishoudens vaak bewerkt. Denk daarbij aan borstelen van metaal of het aanbrengen van een kleurlaag of glans laag.

 

Vraag het de specialist
Wil jij metalen voorwerpen laten produceren, vraag het dan aan de specialist. Van Veen Metal Products is een voorbeeld van een specialist die met jou meedenkt en adviseert voordat men een bepaald ontwerp voor jou in productie neemt.