Duurzaam is uitgegroeid tot een levensstijl, een innovatieve oplossing voor hedendaagse voorzieningen. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op groene oplossingen en de overheid steunt duurzaam met subsidie. Zo is er de Bosa regeling voor sportverenigingen en ledverlichting, of andere milieuvriendelijke oplossingen. Wanneer kun je Bosa subsidie aanvragen?

 

Sportverenigingen en ledverlichting

Sportverenigingen hebben vaak grote lichtmasten of luxe baanverlichting. Ledverlichting geeft meer licht met minder watt, het heeft een hogere lichtopbrengst. Hiermee kunnen sportverenigingen hun binnen- en buitenbanen optimaal verlichten en wordt al snel tot 50 procent bespaard op het jaarlijkse energieverbruik.

 

Normen voor lichtkwaliteit

Als professionele sportclub stelt de organisatie van de competitie vaak eisen aan de lichtkwaliteit in het stadion. Zo moeten voetbalstadions horizontaal minimaal 800 lux halen om aan de normen van de KNVB te voldoen. Dit is o.a. nodig voor televisie-uitzendingen. Ook in zo’n geval kan de overstap naar duurzame ledverlichting uitkomst bieden. Ledverlichting gaat meer dan twee keer zo lang mee en verdient zichzelf terug dankzij de energiebesparing.

 

Bosa subsidie

Voor sportverenigingen die een invesering doen in de club, is er de Bosa regeling. De Nederlandse overheid heeft in 2020 80 miljoen euro beschikbaar gesteld binnen deze regeling. Bij reguliere investeringen, zoals onderhoud, kan tot 20 procent van de investering worden teruggevraagd. Gaat het om een duurzame investering, zoals bij sportverenigingen en ledverlichting, dan kan tot 30 procent van de offerte worden gedeclareerd. Om aanspraak te maken op Bosa subsidie moet de club een minimale investering van 5.000 euro doen. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld door de gemeente.

5 duurzame investeringen voor sportclubs

   • Ledverlichting
   • Eco energie, zonnepanelen en windmolens bijvoorbeeld
   • Goede isolatie voor de muren, vloeren, het raamwerk en het dak
   • Kunstgras
   • Een warmtepomp